Viiden tähden kaaosta

Tampereen kaupunginhallitus päätti eilen kaupungin keskustan tulevaisuudesta. Viiden tähden keskusta -kehittämissuunnitelma hyväksyttiin lähes esitetyssä muodossa. Kokouksen aikana esittelyteksti muuttui niin, että raitiotien mahdolliseen jatkosuunnitteluun lisättiin maininta erillisestä päättämisestä. Lisäys oli outo, sillä kokouksessa ei päätetty suunnitelmassa esitettyjen hankkeiden toteuttamisesta vaan linjattiin suunnittelua.

Esittelytekstin muuttaminen kesken kokouksen ei ole tavatonta, mutta se, että isossa kokonaisuudessa tartutaan yhteen yksityiskohtaan, on vähintäänkin outoa. Keskustan kehittämissuunnitelmassa on lukuisia muitakin kohtia, kuten Amurintunneli, joihin olisi ollut syytä lisätä maininta erikseen päättämisestä.

Sen verran suivaannuin keskustan kehittämissuunnitelman liitteen esittelytekstin raitiotietä koskevan lisäyksen tekemisestä, että esitin samanlaista varaumaa Amurintunnelista. Esitykseni ei saanut kannatusta, joten jätin eriävän mielipiteen.

Syyt siihen, että esittelijä lisäsi raitiotietä koskevaan kohtaan maininnan erikseen päättämisestä, ovatkin ihan toisaalla kuin itse päätöksessä. Pormestarikoalitio natisee monin tavoin liitoksissaan. On hämmentävää, että perussuomalaiset voivat jatkuvasti vastustaa raitiotien rakentamiseen liittyviä päätöksiä ilman seuraamuksia. Kukaan ei kysy, ovatko perussuomalaiset edelleen sitoutuneita pormestariohjelmaan.

Kaupunginhallitusten kokousten kulku kuvaa tuota natinaa. Kaupunginhallituksen kokoukset ovat suljettuja eikä vallitsevan käytännön mukaan ole soveliasta kertoa kokousten tapahtumista. Mutta siitä, mitä itse on sanonut, on lupa kertoa.

Osallistuin maanantaina kaupunginhallituksen kokoukseen varajäsenenä. Kokouksen kuluessa jouduin kahteen kertaan ottamaan puheeksi kokoustyöskentelyn. Ensimmäisellä kerralla kerroin tuskastuneeni kokouksessa vallitsevaan jatkuvaan päällekkäiseen keskusteluun. Puheenvuoroja on vaikea seurata, koska puheenvuoron käyttäjän kanssa äänitilasta kilpailee muun puheen sorina. Vertasin tilannetta peruskouluun. Näin jälkeenpäin ajatellen vertaus oli huono, opettajathan pystyvät yleensä melun hiljentämään vilkkaassakin luokassa. Tämä ei myöskään ollut ensimmäinen kerta, kun jouduin kokouksessa pyytämään rinnakkaispapatuksen lopettamista.

Toisessa kokoustyöskentelyyn puuttuvassa puheenvuorossani huomautin tavara-asemaan ja Morkkuun liittyvistä kommenteista. Totesin, ettei merkittävässä päättävässä asemassa olevien tulisi puhua tavara-aseman ja Morkun alueen kaavoituspulman ratkaisemisesta katepillareilla tai luvatta purkamisella. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt alueelle kaavan, jossa tavara-asemalla on suojelumerkintä. Kaupunginvaltuuston päätös sitoo myös kaupunginhallituksen jäseniä. Vihjailut oman käden oikeudesta eivät ole kokousta keventäviä sutkauksia vaan demokraattisten päätösten halveksimista.

Kirjoitus on julkaistu Vasen Kaistan kolumnina 15.5.2018.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *