Valtuustokysely 2017 2

Tampereen kaupunginvaltuusto 18.12.2017

Sinikka Torkkola

Valtuustokysely

Vainajien nimien lisääminen Kalevankankaan hautausmaan punaisten muistomerkkiin 

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Suomen sisällissodasta. Tampere on ollut yksi keskeinen sisällissodan tapahtumapaikoista. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä jätti kaupunginvaltuustolle 13.4.2013 valtuustoaloitteen vainajien nimien lisääminen Kalevankaan punaisten muistomerkkiin. Aloite on käsitelty marraskuussa 2014 vuoden 2015 talousarvion yhteydessä. Tuolloin aloite jäi tulevaisuudessa hoidettavaksi.

Kalevankankaalle on arvioitu haudatun ainakin 2700 teloitettua, taistelussa kaatunutta ja vankileirillä kuollutta. Vaikka kaikkien nimiä ei koskaan saadakaan tietää, niin useimpien nimet ovat tiedossa. Suomen sotasurmat –projektissa on selvitetty sotaoloissa 1914 -1922 surmansa saaneita.. Tiedostossa on Tampereella 1918 kuolleita 2546. Heistä suurin osa on haudattu Kalevankankaalle. 

Sata vuotta on kulunut sisällissodasta, mutta yhä edelleen useimmat sodan uhrit lepäävät nimettömissä joukkohaudoissa. Olisiko nyt aika astua sodan sovittelun viimeisimmät askeleet ja antaa punaisten puolella taistelleille heille kuuluva ihmisarvo. Nimi hautakivessä on  konkreettinen tapa tämä arvo osoittaa, sillä kunniallisten ihmisten hautakivissä on nimet.

Kysyn:

  1. Miten vasemmistoliiton valtuustoaloite vainajien nimien lisäämisestä on otettu huomioon kaupungin 1918-tapahtumien muistamisessa?
  2. Onko nimien lisäämistä muistomerkkiin valmisteltu tai edes suunniteltu valmisteltavan?
  3. Miten kaupunki muistaa vuoden 1918 sisällissotaa, sen syitä ja seurauksia ensi vuoden toiminnassaan.

Kysely ja siihen saatu vastaus kyselytunnin pöytäkirjassa Tampereen kaupungin verkkosivulla.

Valtuustoaloite Vainajien nimien lisäämisestä Kalevankankaan muistomerkkiin (21.5.2013)