Työllisyyttä, tasa-arvoa ja veronkorotuksen tarpeen arviointia

Tänään Tampereen kaupunginvaltuusto päätti pormestariohjelmasta. Pormestariohjelmasta riitti puhetta lähes kolme tuntia.  Ohjelmassa ovat mukana kaikki valuustoryhmät ja valtuutetut yhtä lukuunottamatta.  Se näkyi puheissa. Samasta ohjelmasta tehtiin useita tulkintoja.

Omassa puheenvuorossani puutuin työllisyyteen, veronkorotustarpeeseen, tasa-arvoon ja Eteläpuiston kaavaan. Tässä puheenvuoroni valtuustossa:

– Työllistäminen on pormestariohjelman veturi. Polttoainettakin veturille annetaan,  kymmenen miljoonaa vuodessa. Savupiiippujen ja isojen työpaikkojen Tampere ei enää palaa, ei ainakaan meidän aikanamme. Pormestariohjelmassa mainitaan työn sisällön muutos ja uudenlaiset työpaikat. Myös mikroyritysten ja itsensätyöllistäjien toimintaedellytyksiä luvataan parantaa. Se on hyvä lupaus, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Miten itsensätyöllistäjien toimintaedellytyksiä voidaan käytännössä vahvistaa.

– Voisiko kaupunki tarjota omakustannushintaan itsensätyöllistäjille työhuoneita. Kaupungin toimistohotelli, löytyisikö sille sopiva paikka. 

– Mutta itsensätyöllistäjät eivät tee työtä vain toimistoissa. Heidän joukossaan on paljon taiteilijoita, jotka tarvitsevat enemmän tilaa kuin vain kirjoituspöydän. Onkiniemen tiloja korvaavat tilat olisikin syytä hankkia pikaisesti. Työtilojen varmistaminen on sekin tapaa työllistää, tai paremmin mahdollistaa työllistyminen,

– Pormestariohjelma nostaa esiin myös huolen. Entä jos työllisyys ei kasva eivätkä verotulot. Niin miten käy palvelupausten. Jos kovat ajat jatkuvat, myös pormestariohjelman puitteissa pitää pystyä tekemään kovia päätöksiä ja varmistaa kaupungin palveluiden toimivuus. Jos sote- ja maakuntauudistus siirtyy, niin silloin on syytä arvioida myös verokorotustarvetta ja sen ajankohtaan.

– Minna Minkkinen nosti esiin tasa-arvo ja yhdenvertaisuuden. Pormestariohjelma on tältä osin jäänyt ohueksi, olisi pitänyt olla tarkempi. Toisin kuin muissa monissa kaupungeissa Tampereella ei ole toimielintä, jonka tehtävänä olisi edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista kaupungissa.  Kun tekee sanalla tasa-arvo  kaupungin verkkosivuilla, niin tulos on nolla. Näyttää siis siltä, että tasa-arvotyölle olisi tarvetta. Olisikin hyvä, jos Tampereelle perustettaisiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuus työryhmä.

– Neljänneksi ja lopuksi huomio Pormestariohjelman Eteläpuisto-kirjauksesta. Tulkitsen sen tarkoittavan, ettei Eteläpuiston alueen vanhaa puistoa tuhota vaan se säilyy.  

Toinen kokous kaupunginvaltuutettuna kysyi myös sitkeyttä, sillä luottamushenkilöiden valinnoista osa suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Kuva on otettu valtuuston kokoustauolla Tampereen kaupungintalon kuudennen kerroksen parvekkeelta.