Riittävätkö terveys- ja sosiaalipalvelut ensi vuonna?

Tampereen ensi vuoden talousarvio on tulossa kaupunginvaltuuston käsittelyyn. Pormestari Lauri Lylyn esittelemä talousarvioesitys perustuu kaupunginhallituksen päättämään erittäin tiukkaan linjaukseen, joka käytännössä tarkoittaa menojen leikkauksia. Talousarviota valmistelleita lautakuntia ohjeistettiin tekemään tämänvuotista talousarviota pienempi budjettiesitys.

Sosiaali- ja terveysmenoihin on ensi vuodelle budjetoitu 4,2 miljoonaa euroa vuoden 2017 talousarviota vähemmän. Käytännössä talousarvio on kymmeniä miljoonia tarvetta pienempi. Kuluvan vuoden tilipäätösennusteen mukaan sosiaali- ja terveysmenot ovat 37,6 miljoonaa euroa budjetoitua suuremmat.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tiukkaa menokuria on perusteltu muun muassa hallituksen päättämällä sosiaali- ja terveysuudistuksen muuntokertoimella, joka pienentää kaupungin tulevia valtionosuuksia, mikäli kunta nyt lisää sosiaali- ja terveysmenojaan. Vastaavasti jos kunta vähentää sosiaali- ja terveysmenojaan valtionosuudet kasvavat. Tampereella ei kuitenkaan ole kyse sosiaali- ja terveysmenojen kasvattamisesta vaan siitä, että budjetissa varataan rahaa palveluihin edes suunnilleen sen verran kuin on tänä vuonna tarvittu.

Olemme erittäin huolissamme sosiaali-ja terveyspalvelujen riittävyydestä, sillä palveluita tarvitsevien määrä kasvaa. Väestöennusteiden mukaan Tampereella on ensi vuonna 2500 -3000 asukasta nykyistä enemmän. Yli 75-vuotiaita on 700  ja yli 85-vuotiaita 450 ihmistä enemmän. Perus- ja esikoululaisten sekä päivähoitoikäisten lasten määrä kasvaa viidellä sadalla.

Sosiaali- ja terveyspalvelut on perinteisesti alibudjetoitu eli niihin on talousarvioissa varattu vähemmmän rahaa kuin olisi käytön perusteella pitänyt varata. Tämä ikävä tapa näyttäisi jatkuvan edelleen. Pormestarin esittelemä talousarvio on vasta ehdotus. Vielä on aikaa neuvotella ja tehdä talousarviosta kaupunkilaisten tarpeita paremmin palveleva, kuten valtuustoryhmämme on esittänyt.

Kirjoitus on yhteiskirjoitus Ulla-Leena Alpin kanssa ja se on julkaistu Aamulehden yleisönosastossa 31.10.2017.

Aamulehti 31.10.2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *