Työväenliikkeellä on monta syytä juhlaan

Parkano 1.5.2017

Hyvät toverit, hyvät parkanolaiset

Meillä vasemmistolaisilla on nyt erinomaisen hyvä syy juhlia vappua. Verrattuna kevää 2015 eduskuntavaaleihin vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit nostivat kannatustaan lähes viisi prosenttiyksikköä, punavihreä oppositio kasvatti kannatustaan lähes yhdeksän prosenttiyksikkö. Hallituspuolueet sen sijaan hävisivät yli 10 prosenttiyksikköä.

Kuntavaalien tulos oli selvä viesti kansalaisilta perusporvari hallitukselle. Nykyinen politiikka ei käy. Eniten vaaleissa takkiinsa saivat perussuomalaiset, täällä Pirkanmaalla persujen tappio oli lähes 10 prosenttiyksikköä. Tappio ei ollut yllätys, työntekijöiden ja eläkeläisten asioiden hoitajaksi ilmoittautunut puolue on näyttänyt todelliset poliittiset arvonsa ja tapansa.  Perusporvarien hallitus on tukenut työnantajien vaatimuksia ja mahdollistanut työajan pidentämisen ja palkkojen laskun. Nykyhallitus jää historiaan nimenomaan työntekijöiden aseman ja koko työelämän huonontajana.

Surkuhupaisinta tässä työelämän huonontamisessa ovat olleet verukkeet, joilla huononnuksia on perusteltu. On väitetty, että kilpailukykysopimus lisää työllisyyttä ja vähentää työttömyyttä. Toisin on kuitenkin käynyt. Suomen työllisyysaste ei ole noussut eikä työttömyskään ole hallituksen toimin vähentynyt.  Maailmantalouden kasvu on näkynyt Suomenkin taloudessa. Se on kääntynyt inasen nousuun ja lisännyt jonkin verran työpaikkoja. Työttömyys on laskenut  hallituksen toimista huolimatta.

Perusporvarihallituksen keinot työttömyyden vähentämiseksi ovat vähintäänkin kummallisia, jos eivät suorastaa hölmöjä. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun lopussa  yli 300 000 työnhakijaa. Näiden virallisten työttömien lisäksi käytännössä ei-työllisiä ovat erilaisiin työvoimapoliittisin keinoin aktivoidut työttömät, joita on lähes 130 000. Käytännössä nämä aktivointitoimenpiteet eli työkokeilut ja kuntouttava työtoiminta tarkoittavat työtä ilman palkkaan.  Perusporvarihallitus onkin tuottanut ihmeen ja leiponut esiin työtä tekevän työttömän. Siis säilyttääkseen asemansa työttömänä ja oikeutensa työttömyyskorvaukseen siis elantoon, työttömän on työllistettävä itsensä ilman palkkaa. Jossakin toisessa yhteydessä sitä kutsuttaisiin orjatyöksi.

Samaan aikaan kun työttömiä ja työtä tekeviä työttömiä oli lähes puoli miljoonaa, niin avoimia työpaikkoja oli alle 20 000. Näistäkin työpaikoista vain murto-osa oli kokoaikaisia.  Kun katsoo näitä lukuja ei voi kuin ihmetellä, miten sillä, että työtöntä hyppyytetään eri tahtilajeissa lisää työpaikkoja. Työttömien haastatteluilla kyllä työllistetään haastattelijoita, mutta muut työpaikat eivät lisäänny. Niin kuin ne eivät lisäänny silläkään, että työttömän toimeentuloa kiristetään. Se, että työtön laskee yhä tarkemmin, mihin rahat riittävät, ei kyllä luo yhtään työpaikkaa yhtään mihinkään.

Viimeiset pari vuotta perusporvarit ovat röykyttäneet kansalaisia tuon tuosta. Pienituloiset, eläkeläiset, työttömät, sairaat, opiskelijat on laitettu hyvinvointileikkausten maksajiksi. Niillä, joilla on jo ennestään ollut vähän, on vähennetty ennestään. Leipäjonot ovat kasvaneet ja yhä useampi sairas on jättänyt tarpeelliset lääkkeet ostamatta. Kansalaisten hyvinvoinnin lisäämisen sijaan hallitus on kasvattanut sekä yritysten voittoja että edistänyt yritysten verojen välttelyä.

Viimeisin tuki verojen välttelijöiden hyväksi oli hallintarekisterin käyttöönoton mahdollistaminen. Eduskunnassa viime viikkolla hyväksytty laki hallintarekistereistä mahdollistaa omistusten piilottelun. Vasemmistoliitto, vihreät, SDP ja RKP vastustivat eduskunna talousvalikokunnassa lakia, joka avaa suomalaisille mahdollisuuden käyttää ulkomaalaisia arvopaperikeskuksia ja piilottaa suomalaisia omistuksiaan. Piilottelu merkitsee verojen maksun välttelyn mahdollistamista Toisin kuin väitetään Euroopan unioni ei edellytä tällaisia menettelyä vaan Suomi olisi voinut pitää suoran omistuksen ja julkisuuden vaatimuksistaan kiinni

Vappujuhlien jälken kunniakäynti punaisten muistomerkillä Parkanon kirkkopihalla.

Vappujuhlien jälkeen kunniakäynti punaisten muistomerkillä Parkanon kirkon pihassa.Mutta me emme menestyneet vaaleissa vain siksi, että perusporvarit ovat tehneet niin huonoa politiikkaan. Nin vasemmistoliitto kuin koko punavihreä oppositiokin sai kannatuksensa kasvuun, sillä olemme osoittaneet, että vaihtoehtoja tälle kurjistamispolitiikalle on. Nyt on aika kuunnella talousviisaita ja lopettaa leikkausten politiikka koko Suomessa. Työttömyys on vähentänyt monien pirkanmaalaisten kuntien verotuloja. Kuntien ongelmana ei olekaan paisuva kulutus vaan vähenevät verot. Tässä tilanteessa on käytettävä kaikki keinot, myös verokorotuksen tarvetta on syytä arvioida, jotta kuntalaiset saavat tarvitsemansa palvelut. Huonoina aikoina ei ole ollenkaan huonoa politiikkaa, jos kunnat myös työllistävät ja lisäävät työpaikkoja.

Suomi ja Pirkanmaa tarvitsevat uutta suunta tuosta suunnasta päätetään reippaan puolen vuoden päästä. Vaikka lakea maakuntavaaleista ei vielä olekaan, niin vahva veikkaukseni on, että tammikuussa järjestetään maakuntavaalit yhtä aikaa presidentinvaalien kanssa. Sosiaali- ja terveysuudistuksen toteutumisesta en olisi kuitenkaan niin varma. Veikkaukseni on, että tämä renkkaava perusporvarihallitus jatkaa renkkaamistaan ja soten tulo ainakin siirtyy. Se olisi hyvä, sillä nykymuodossaan esitys merkitsisi suomalaisen terveydenhuollon avaamista kansainväliselle terveysliiketoiminnalle, mikä voisi johtaa veroeurojen valumista veroparatiiseihin rekisteröityjen yritysten voitoiksi.

Maailma ympärillämme ryskyy aika pahasti. Sadat tuhannet ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan sodan ja vainon vuoksi. Pieni osa heistä on löytänyt tiensä myös tänne Pohjolan perukoille. On erinomaista, että olemme voineet tarjota pienelle joukolle hädänalaisia ihmisiä suojaa ja turvaa.

Häpeällistä sen sijaan on se, että Suomi jatkaa pakolaisten pakkopalautuksia turvattomiin maihin, kuten Afganistaniin, Irakiin ja Syyriaan. Pakkopalautukset on syytä keskeyttää välittömästi. Vain siten Suomi säilyttää maineensa sivistysvaltiona.

Suomella on ollut hyvä maine rauhan rakentajana ja ristiriitojen välittäjänä. Siitäkin maineesta on pidettävä kiinni. Sen sijaan, että miettisimme sodassa puolustautumista, on mietittävä rauhan töitä. Jos haluamme rauhaa, on syytä valmistautua rauhaan ja tehdä rauhantöitä. On aika päättää hiljaiselo rauhanliikkeessä ja ryhtyä pitämään meteliä rauhan . 1980-luvun rauhanliike osoitti, että kansalaisten toiminnalla on väliä. Rauhanliikkeessä on meidänkin paikkamme. Ei ole samantekevää katsomme välinpitämättöminä sivusta sotavalmisteluja Korean niemimaalla tai Yhdysvaltojen Afganistanin pommituksia. Sotaa ei lopeta sodalla vaan rauhanneuvotteluin.

Tänä vuonna juhlimme satavuotiasta Suomea. Nykyisenkaltainen Suomi ei olisi mahdollinen ilman työväenliikettä. Hyvät toverit, tänäkin vappuna on syytä juhlia työväenliikettä.

Hyvät vappua, seuraavaksi tavataan lokakuussa

Puhe pidetty Parkanon torilla vappujuhlissa 2017