Surmattujen punaisten nimet muistomerkkiin

Vappupuhe Luopioisissa 1.5.2015

Luopioinen-002

Hyvät toverit, hyvät ystävät

Vuoden 1918 sisällissodasta tulee kuluneeksi pian sata vuotta. Sota on edelleen Suomen historian ristiriitaisin tapahtuma. Vaikka aikaa on kulunut ja me pystymme katsomaan sotaa ja siihen johtaneita tapahtumia hieman etäämmältä ja hieman analyyttisemmin, näyttäytyy historia edelleen voittajien historiana. Vasta vuosikymmenien kiistelyn, toisen maailmansodan aikana jälkeen pystytettiin tämä, niin kuin monet muutkin muistomerkit punaisten uhrien haudalla. Sitä, keitä tähän hautaan on haudattu, ei kerrota vieläkään. Olisikohan nyt jo aika antaa näillekin vainajille nimet?

Vuoden 1918 tapahtumien syitä ei ole syytä unohtaa. Työläiset nousivat kapinaan puolustaakseen oikeuttaan elämän perusasioihin työhön ja kunnon palkkaan, ruokaan, asuntoon ja yhteiskuntaa osallistumiseen. He eivät olleet rikollisia vaan oikeudentuntoisia kansalaisia, jotka vaativat oikeutta toimeentuloon, kunnolliseen elämään. He eivät ryhtyneet sotaan kevein syin eikä mielin. He lähtivät sotaan koska se tuntui ainoalta mahdollisuudelta lopettaa alistus ja saada oikeutta.

Eikö nyt lähes sata vuotta myöhemmin olisi jo aika tunnustaa tosiasiat ja sotaan johtaneet syyt. Osoittaa viisautta ja ymmärrystä ja osoittaa kunnioitusta oikeuksiensa puolesta taistelemaan joutuneille. Kunniallisilla ihmisillä on haudoissaan nimet, niimpä ehdotan, että tähän muistomerkkiin lisättäisiin vainajien nimet. Suomen sotasurma-projekstissa on riittävän kattavasti selvitetty 1918 sodisa kuolleet. Tiedossa on suurin osa kaatuneiden ja tapettujen nimistä. Luopiolaisten nimien paikka olisi tässä muistomerkissä.

Olen tehnyt tämän aloitteen ensi kerran kaksi vappua sitten Tampereella. Asia on esitetty myös Kangasalalla, Valkeakoskella ja Ylöjärvellä. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tehnyt myös valtuustoaloitteen nimien lisäämisestä Kalevankankaan punaisten muistomerkkiin, Vuoteen 2018 on aikaa vielä lähes kaksi vuotta, siinä ajassa ehtii vaikka mitä.

Vaikka elämme kovin paljon erilaisessa maailmassa kuin vuoden 2018 toverit, meillä on silti edelleen paljon yhteistä. Vasemmiston tavoite tasa-arvoisesta, oikeudenmukaisesta ja solidaarisesta Suomesta, koko maailmastakin ovat edelleen keskiössä. Vasemmistopuolueiden vaalitappion jälkeen noiden tavoitteiden puolustaminen ja eteenpäin vieminen vaatii meiltä aiempaa enemmän päättäväisyyttä ja voimia.

Vasemmistopuolueet, jotka puolustavat hyvinvoinpalveluita, hävisiväti vaalit. Se tuntuu ristiriitaiselta, sillä tutkimuksissa enemmistö kansalaisista ei ole valmis leikkaamaan hyvinvointipalveluista. Kansalaiset ovat valmiita maksamaan enemmän veroja, jotta palvelut säilyvät. Vaalitulos oli kuitenkin päin vastainen. Hallitusneuvotteluissa tultaneen nimenomaan sopimaan siitä, miten hyvinvointipalveluita leikataan. Olisikin mietittävä kävikö vaaleissa niin, että kansalaisillä ei ollut riittävästi tietoa siitä, mitä puolueet oikeastaan tavoittelivat. Markkinatalouden sanoin voisi kysyä äänestäjien kuluttajasuojan perään.

Olisikin mietittävä, miten kansalaisten tahto tulisi paremmin näkyviin. Yksi mahdollinen vaihtoehto olisi toimia kuten Ruotsissa ja vaatia puolueilta jo ennen vaaleja selvempiä hallitustavoitteita ja -ohjelmia.Olisi mietittävä onko valtiollisten vaalien, hallitusneuvottelupuuhien ja kansalaisten saaman lopputuloksen sisällön välillä oikeaa yhteyttä. Ennen vaaleja esitetyt hallitusohjelmatavoitteet veisivät poliittista järjestelmää kohti kahden liittouman tai blokin mallia. Liittouma-mallissa on omat ongelmansa. Se saattaisi viedä mennessään politiikan terävyyttä ja vaatia enemmän myönnytyksiä yhteistyön vuoksi. Mallista olisi hyvä kuitenkin keskustella, se voisi olla yksi mahdollisuus estää hyvinvointivaltion alasajoa ja kansalaisten eriarvoistumista.

Lähes sata vuotta sitten oikeudenmukaisemman Suomen puolesta taistelleet toverimme, olivat alku sille hyvinvoinnille, jota Suomessa on vuosikymmenet rakennettu. Se oli alku hyvinvoinnille, joka nyt on vakavasti uhattuna. Hyvät toverit, tekisimmekö yhteisen vappulupauksen ja päättäisimme kääntää politiikan suunnan eikä vasta seuraavissa vaaleissa vaan tässä ja nyt. Jatketaan tarmokkaasti vaalikampanjassa aloittamaamme poliittista keskustelua talouspolitiikan suunnasta. Nyt ei ole leikkauste aika vaan on aika elvyttää Suomea ja jälleen rakentaa hyvinvointivaltiota. Aloitetaan tuo työ jo tänään.

Hyvää vappua toverit!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *