Pirkanmaan vasemmisto vaalimenestyksen takana aktiivit jäsenet

Akaassa 22.4.2017

Hyvät Pirkanmaan vasemmiston jäsenet, hyvät kokouksen seuraajat, hyvät toverit

Ulkona on kevät ja niin on kevät täällä sisälläkin. Kuntavaalit käänsivät vasemmistoliiton kannatuksen nousuun. Pirkanmaalla kannatuksemme nousi edellisistä kuntavaaleista melkein prosenttiyksikön, 0,8 prosenttia. Eduskuntavaaleista kannatus nousi kaksi prosenttiyksikköä. Sisällöllisesti hyvä valtakunnallinen kampanja antoi tukevan pohjan paikalliselle vaalityölle. Kiitos vaalimenestyksestä kuuluu kuitenkin vaalityöntekijöille, vasemmistoliiton aktiiveille, jotka ovat jaksaneet puurtaa vaalista toiseen. Kiitos kaikille erinomaisesta vaalityöstä.

Menestyksen avain oli näissäkin vaaleissa ehdokasasettelussa. Vasemmistoliiton ehdokasasettelu onnistui erinomaisesti. Meillä on 335 ehdokasta, vain 10 vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa. Prosenttiosuudella mitaten vasemmistoliiton ehdokasmäärä Pirkanmaalla jopa hieman kasvoi. 2012 meillä oli vaaleissa 10,8 prosenttia kaikista ehdokkaista. Nyt osuus oli 11 prosenttia. Ehdokkaita meillä oli 19 kunnassa, vain kolmen pirkanmaalaisen kunnan asukkaat joutuivat pärjäämään ilman vasemmistoliiton ehdokkaita.

Vasemmistoliiton kasvatti valtuutettujen määrää yhdellä seitsemässä kunnassa, Hämeenkyrössä, Kangasalla, Nokialla, Parkanossa, Valkeakoskella, Virroilla ja Ylöjärvellä. Seitsemässä kunnassa kannatus kasvoi, vaikka lisäpaikkaa ei tullutkaan. Viidessä kunnassa vasemmistoliitto menetti yhden valtuustopaikan. Kahdessa kunnassa Ruovedellä ja Sastamalassa tappiota selittää valtuuston koon pienennys.

Hyvät vasemmistoliiton aktiivit, kiitos vielä kerran hyvästä vaalityöstä. Tästä on hyvä jatkaa kohti maakuntavaaleja. Valmistautumista maakuntavaaleihin tosin inasen häiritsee epätietoisuus. Tavoilleen uskollisena tämä renkkaava perusporvarihallitus ei ole vielä tehnyt esitystä eduskunnalle tulevista maakuntalaeista. Tammikuuhun ja vaaleihin on kuitenkin sen verran vähän aikaa, että valmistautuminen on aloitettava jo nyt. On täysin mahdollista, että maakuntavaalit järjestetään, vaikka sosiaali- ja terveysuudistus ei etenisikään hallituksen suunnitelmien mukaan. Valmistautuminen aloitetaan Pirkanmaan vasemmistossa jo vasemmiston uusie valtuutettujen tapaamisessa toukokuussa. Maakuntavaaliseminaari järjestetään elokuun viimeisenä lauantaina.

Hyvä kokousväki,

Kun valmistelimme tätä kokousta viime torstaina piirihallituksen kokouksessa, piirihallituksen jäsenet arvioivat kokoustamisen tapaamme hieman liian jäykäksi tai muodolliseksi. Kokousten pitää toki sujua pykälien mukaan, mutta turhaa pönötystä ei tarvita. Tässä kokouksessa ei tarvitse pyytää kirjallisesti puheenvuoroa eikä pöntöstä tarvitse puhua. Olennaista on, että puhumme ja kuuntelemme toisiamme.

Piirihallitus antoi minulle myös tehtäväksi avata kokousväen puhumisen lukot. Niinpä aloitamme tämän kokouksen viestikapulan kuljetuksella koko salin läpi. Kapula on muuten eteläamerikkalainen sateentekoväline, joka nyt sitten muuttuu kannatuksen noston välineeksi. Kun saat viestikapulan itsellesi, ole hyvä ja kerro sanalla tai kahdella, joko siitä, miltä vaalimenestys tuntui tai siitä, miten tästä jatketaan eteenpäin. Paikallaan saa istua eikä ihan pakko ole sanoa mitään

Tästä se lähtee. Tuleva Pirkanmaan maakunta tarvitsee onnistuakseen vahvaa vasemmistoliittoa.