Opetusministerin puppupuhe ei vakuuta

Yliopistoleikkauksia vastustavaan mielenilmaisuun osallistujat täyttivät yliopiston aula.  Iiris Ruohon kanssa mukana tietysti, Kuva Antti Yrjönen

Yliopistoleikkauksien vastustajat  täyttivät yliopiston aulan. Iiris Ruohon kanssa mukana tietysti. Kuva Antti Yrjönen

Hyvät yliopistolaiset, opiskelijat ja työntekijä, hyvä akateeminen yhteisö

Yliopistolaisina me olemme tottuneita tekstien lukijoita, tekijöitä ja tulkitsijoita. Tiedämme senkin, miten käsitepuuroon ja uussanoihin hukutetaan varsinainen asia ja oma ymmärtämättömyyskin. Riittämätön ymmärrys ja perehtymättömyys ilmiön taustoihin ja  vaikutuksiin käynnistää helposti puppugeneraattorin, josta pursuaa ilmoille sanamössöä ja toinen toistaan hämärämpiä käsitteitä.  

Teenkin tässä pienen tunnustuksen, kun aikanani tein gradua ja yritin soveltaa Stuart Hallin identeettiteoriaa, kirjoitin aika monta käsittämätöntä virkettä. Selvää tekstiä ei syntynyt, sillä en kovinkaan syvällisesti teoriaa ymmärtänyt. Ja se myös lopputuloksessa näkyi. No, läpi meni ja tässä nyt olen,

Puppugeneraattorin tuotosta tunsin eilen kuuntelevani, kun katselin A-studiosta kulttuuri- ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen haastattelua, jossa hän muun muassa sanoi:

“Samaan aikaa kun joudumme tekemään niitä kipeitä leikkauksia pitää miettiä niitä toimintatapoa, et millä tavalla pystytään, siis parhaalla mahdollisella tavalla turvaamaan koulutuksen ja tutkimuksen laatu tässä vaikeassa tilanteessa ja uskon, että meillä on kuitenkin siihen mahdollisuuksia, meillä on paljon tietoa siitä, millä tavalla voitais meidän tutkimusta ja koulutusta kehittää tulevaisuudessa ja tästä on aivan viime aikaisia kansainvälisia arviointipaneelin ehdotuksia ja samaan suuntaa näyttävät kaikki muutkin selvitykset ja eli korkeakoulujen rakenteellista kehittämistä voidaan jatkaa selkeämpää työnjakoa, selkeämpiä profiileja korkeakouluille ja sitten korkeakoulusektorien välistä yhteistyötä”.

Toimittaja ällisteli vastausta ja kysyi uudelleen, miten puolen miljardin leikkaukset lisäävät  Suomen innovaatioita ja parantavat kilpailukykyä. Puppugeneraattori käynnistyi uudelleen ja suolsi mössöä huippututkijoista, ydintyöstä, vahvuuksista ja keskittymisestä. 

Kun ministeri vielä kertoi olevansa yhteiskuntatieteilijä, minua, yhteiskuntatieteilijää hävetti,  mutta onneksi vain aluksi ja onneksi huomasin, että jokainen akateemisen yhteisön kasvatti on vain osittain laitoksensa syytä ja ansiota.  Ihan kaikesta me emme täällä yliopistossakaan voi ottaa vastuuta.

Tampereen yliopistossa hallituksen yliopistoleikkaukset tarkoittavat ensi vuonna 10 miljoonan euron vähennystä. Yliopiston hallitukselle kiitos siitä, että vähennyksistä katetaan kahdeksan miljoonaa aiempien vuosien ylijäämillä, joten säästettävää ja sopeutettavaa on pari miljoonaa. Sitä seuraavina vuosina leikkaukset vähentävät Tampereen yliopston tuloja seitsemän miljoonaa vuodessa. Karkeasti henkilötyövuosina laskettuna säästösumma merkitsisi 100 henkilötyövuotta. Jos hallituksen leikkaukset toteutuvat, se tulee näkymään niin opetuksessa kuin tutkimuksessakin. Jos siis hallitus ei kaadu.

Tässä tekee mieli katsoa kuuden vuoden taakse, jolloin uutta yliopistoa synnytettiin Tuolloin meille yliopistolaisille luvattiin itsenäisyyttä, mahdollisuutta päättää itse. Mutta toisin kävi, itsenäisyyden sijaan saimme tiukkaa euro-ohjausta. Entisessä valtion tilivirastoasemassa tehtävät, tutkimus ja opetus eivät sittenkään samalla tavalla vaarantuneet. Lupaukset itsenäisestä asemasta ovat murentuneet euro-ohjauksen alla.

Me yliopistolaiset olemme ymmällämme, kiukkuisiakin, sillä meitä on haukuttu laiskoiksi, keskinkertaisiksi ja aikaansaamattomiksi. Pääluottamusmiehen näkökulmasta tilanne näyttää ihan toiselta. Yliopistolaiset ovat hyvin sitoutuneita työntekijöitä ja opiskelijoita. Työtä tehdään aikaan katsomatta, jotkut tekevät sitä jopa ilman palkkaakin. Työntekijöiden venyminen on toistuvaa ja se herättää huolta jaksamisesta. Me yliopistolaiset haluamme tehdä hyvin työmme. Näillä eväillä se on aina vain vaikeampaa.

Renkkahallituksen olisikin syytä jatkaa renkkaamista tässäkin asiassa. Hallituksen on syytä  perua yliopistoleikkaukset ja luoda edellytykset rakentaa tulevaisuutta. Ollaan tiukkoina eikä anneta periksi-

Puhe on pidetty Tampereen yliopistolla koulutusleikkaukset-mielenilmauksessa 1.12.2015

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *