Nimet punaisten hautamuistomerkkiin

Vappupuhe Ylöjärvellä 2014-001

Vappupuhe Ylöjärvellä 1.5.2014

Hyvät toverit, hyvät ylöjärveläiset

Täällä lepää lähes sata toiveitta paremmasta maailmasta ja oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta. Nuo rohkeat naiset ja miehet tavoittelivat utooppiseksi väitettyä demokratiaa ja hyvinvointia, josta, ainakin osin, on tullut totta. Nuo rohkeat naiset ja miehet eivät lähteneet puolustamaan toimeentuloaan kevyin perustein, muita vaihtoehtoja heillä ei enää käytettävissään ollut. Muutaman vuoden päästä 2018 tulee kuluneeksi 100 sata vuotta.

Vuoden kahdeksantoista tapahtumia on soviteltu jo monin tavoin, niin edelleen punaisten hautamuistomerkit ovat nimettömiä. Vuosi 2018 voisi olla seuraavan sovinnon ja ymmärryksen askeleen aika. Olisiko nyt jo aika antaa vähän enemmän tilaa hävinneille, nähdä nimettömät kapinalliset miehinä, naisina ja lapsina, joilla on oikeus saada hautakiveensä nimi. Suomen sotasurmat –projektissa on selvitetty sotaoloissa 1914 -1922 surmansa saaneita. Vuonna 1918 surmansa saaneita Ylöjärveläisiä tiedostossa on 94. Uudistankin viimevuotisen ehdotukseni täällä Ylöjärvellä ja esitän, että myös tähän punaisten muistomerkkiin lisättäisiin ylöjärveläisten 1918 sodassa ja vankileireillä kuolleiden ja kadonneiden nimet.

Hyvät toverit, me tiedämme kaikki, että sota ei ole koskaan hyvä ratkaisukeino. Tieto sodan tuhoisuudesta ei valitettavasti näytä olevan kaikille yhtä selvä asia. Ukrainan kriisin varjolla Suomea yritetään ajaa osaksi sotilasliittoa. Nato-jäsenyydestä puhutaan ikään kuin ei tiedettäisi, että sotilasliittoon liittyminen on askel kohti sotaa. Nato-jäsenyys ei ole Suomen tie, Suomen ei tule kasvattaa asemäärärahojaan eikä osallistua sotilaalliseen kilpavarusteluun vaan Suomen on oltava rauhan työn edelläkävijä. Sotakiihkoisten oikeistopoliitikkojen on syytä kuunnella kansalaisia. Suurin osa suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä. eikä ole mitään pätevää perustetta sille, miksi ylipäätänsä pitäisi edes harkita Nato-jäsenyyttä. Sotilasliittoon liittyminen on sodan tie, josta ei seuraa mitään hyvää. Suomen valinta on ollut ja tulee olla puolueettomuus ja aktiivinen rauhanpolitiikka.

Vain muutamia päiviä sitten tuhatkunta mielenosoittajaa kokoontui Eduskuntatalon eteen kertomaan, mitä mieltä he olivat hallituksen politiikasta. Tuomio oli selvä, ymmärrystä leikkauspolitiikalle, eriarvoisuuden syventämiselle tai köyhyyden lisääntymiselle ei löytynyt. Nyt riittää kertoivat mielenosoittajien kyltit. Ja vaikka kuinka kaikuivat mielenosoittajien huudot Jyrki tuu ikkunaan täällä huutaa kansa, niin Jyrki pysyi poissa. Poissaolo kuvaa hyvin oikeistohallituksen politiikkaa, joka kasvattaa yritysten voittoja mutta unohtaa lapset ja vanhukset. Kokoomus vie ja muut hallituspuolueet räpistelevät. Kyse ei ole, vaikka kuinka väitetään vastuunkannosta vaan kyvyttömyydestä nähdä talouspelotteiden läpi ja kuunnella kansalaisten tarpeita. Ihmiset määrittävät taloutta, markkinakuri ja markkinoiden tuoma kurjistus on sekin ihmisten tekemää ja siksi ihmiset, siis me voimme sitä muuttaa. Ei ole olemassa mitään ylimaallista lakia, joka määräisi poliitikot toimimaan vain ja ainoastaan markkinoiden ehdoilla. Ei ole mitään mystistä taloutta, jota ei voisi ohjata. Vasemmistoliitto tietää tämän ja siksi puolue ei suostunut kevään kehysriihessä esitettyihin leikkauksiin.

Hallitus siis päätti kehysriihessä leikata kaikkein köyhimpien tuloja. Leikkaukset koskettavat lapsiperheitä, eläkeläisiä, opiskelijoita ja työttömiä. Vasemmistoliitolle näytettiin hallituksessa ovea, koska puolue ei suostunut leikkauspolitiikkaan. Vasemmistoliitto ei ole osallistunut hallitukseen siksi, että se olisi kivaa tai että joku saisi kulkea työmatkojaan ministeriautossa. Puoluevaltuuston päätöksen mukaan vasemmistoliitto osallistumista hallitukseen ohjasi kaksi periaatetta: perusturvan parantaminen ja tuloerojen kaventaminen. Hallituksesta ei lähdetty sen vuoksi, että se olisi ollut taktisesti oikein. Vasemmistoliitto ei lähtenyt hallituksesta medianäytelmän järjestämisen vuoksi. Meidät heitettiin ulos hallituksesta, koska me emme suostuneet lipeämään periaatteistamme, emme suostuneet kaikkein pienituloisimpien kurjistamiseen. Me emme suostuneet leikkaamaan perusturvasta, kuten muu hallitus halusi. Se halusi jäädyttää työttömyysturva, eläkkeiden ja opintotuen indeksin. Tämän, osittaisenkin jäädytyksen seurauksena yöttömyysturvan, eläkkeiden ja opintotuen taso laskee suhteessa hintojen nousuun. Perusturvaindeksin jäädyttäminen merkitsee ostovoiman vähentämistä juuri nyt kun olisi ollut kotimaisen kysynnän noston aika.

Ylärven vappu 2014-001

Ostovoiman kasvua tässä maassa olisikin kaivattu. Pieni- ja keskituloisten tulojen kasvu lisää tavaroiden ja palveluiden kysyntää ja nostaa taloutta lamasta ja vähentää työttömyyttä. Työttömyyden vähentämiseksi tarvitaan rohkeutta ja konkreettisia tekoja myös täällä Pirkanmaalla. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uudistusohjelma on yksi käytännön keino lisätä työllisyyttä Pirkanmaalla. Uudistamisohjelmassa rakennetaan muun muassa uusi lastensairaala, sydänsairaala, korjataan vanhoja huonosti nykyhoidon vaatimuksiin soveltuvia vanhoja tiloja. Myös Pitkäniemen aluetta uudistetaan. Jos sairaanhoitopiirin valtuusto syksyllä päättää toteuttaa uudistamisohjelman suunnitteilla olevassa aikataulussa, se lisää työpaikkoja Pirkanmaalla merkittävästi. Uudistamisohjelman työvoiman tarve on 4000 – 5000 henkilötyövuotta. Näiden uusien työpaikkojen luominen vaatii kuntapäättäjältä rohkeutta katsoa tulevaisuuteen, Pirkanmaan vasemmisto on tähän päätökseen valmis. Ovatko muut poliittiset päättäjät?

Uudistamisohjelma tarkoittaa myös julkisen terveydenhuollon vahvistamista. Sosiaali- ja terveysuudistus muuttaa toki hallintoa, mutta sairaiden hoitamiseen tarvittavien tilojen ja laitteiden tarpeen määrää se ei vähennä. Itse asiassa yliopistollisen sairaalan määrätietoisessa kehittämisessä ei ole kyse vain pirkanmaalaisten tai suomalaisten hoitamisesta. Sen sijaan, että odottaisimme kansainvälisten terveysyritysten Suomen valtausta voimme vahvistaa julkista terveydenhuollon organisaatiota niin, että sen palveluja voidaan myydä vaikkapa Pietarin viidelle miljoonalle asukkaalle. Myymällä terveydenhuollon palveluja voimme saada tuloja omiin terveydenhuollon kustannuksiin. Miksi antaisimme tämän mahdollisuuden vain yksityisille yrityksille? Julkisen terveydenhuollon vahvistaminen on välttämätön keino estää terveydenhuollon valumista kansainvälisen terveysbusineksen temmellyskentäksi. Ellemme toimi nyt, niin pian voimme olla tilanteessa, että pari suurta terveysyritystä määrää tahdin ja kerää terveyseuromme veroparatiiseihin.

Veroparatiisit, nuo yritysten veroturismin kohteet ovat liian suuri vastus yksittäiselle valtiolle. Veroparatiisien sulkeminen ja harmaan talouden verovälttelyn ja verokierron lopettaminen edellyttää kansainvälisiä, valtioita sitovia päätöksiä. Euroopan unioni voi halutessaan sulkea veroparatiisit ja pistää harmaan talouden eurot verolle. Euroopan unionin jäsenmaissa menetetään vuosittain vähintään tuhat miljardia euroa verotuloja verovälttelyn ja veronkierron vuoksi. Summat ovat käsittämättömän suuria: Euroopan unionin vuosibudjetti on 150 ja Suomen 54 miljoonaa euroa. Verokierron ja veropetosten vuoksi Euroopassa menetetään joka vuosi yli 18 kertaa Suomen valtion budjetin verran rahaa.

Neljän viikon päästä pidetään Euroopan parlamentin vaalit. Noissa vaaleissa päätetään, mihin suuntaan Eurooppaa viedään, pistetäänkö markkinat kuriin ja suljetaanko veroparatiisit. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Euroopan suunta olisi kääntymässä. Euroopan vasemmisto on hyvässä kyydissä ja saamassa merkittävän vaalivoiton ja puolitoistakertaistamassa edustajamääränsä EU-parlamentissä. Tämänkeväisten mielipidemittausten mukaan Euroopan vasemmistosta on tulossa EU-parlamentin neljänneksi tai jopa kolmanneksi suurin ryhmittymä. Mielipidemittaukset ovat vain mittauksia, todelliset voittajat nähdään vaalipäivänä.

Hyvät ystävät ja toverit myös meistä riippuu se, mihin suuntaan Eurooppaa ja Suomena viedään. Meillä on kaikki mahdollisuudet rakentaa EU:sta demokraattinen, rauhaa ja kansalaisten oikeuksia puolustava itsenäisten valtioiden liitto, jossa meidän kaikkien on hyvä elää. Eiköhän anneta kunnon vappulupaus ja äänestetään Euroopalle uusi suunta.

Hyvää, rohkeaa ja tulevaisuuteen katsovaa vappua kaikille

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *