Leikkaukset kasvattavat tulevaisuuden menoja

Vain kaksi kättä 2

Puhe on pidetty Tampereen Keskustorilla Vain kaksi kättä -liikkeen mielenosoituksessa 10.9.2015

Hyvät ystävät, hyvät lasten oikeuksien puolustajat, hyvät aikuiset, hyvät lapset

Me olemme kokoontuneet tälle ja monelle muulle suomalaiselle torille kertomaan, etteivät hallituksen aikeet leikata lasten hyvinvointia käy. Meille ei yksinkertaisesti vain sovi aikeet nostaa päiväkotien ryhmäkokoja ja poistaa lasten yhdenvertaiset oikeudet kasvaa ja oppia. Päiväkoti ei ole mikään työmarkkinapoliittinen toimenpide, jolla säilötään lapset, jotta äidit ja isät pääsevät töihin. Päiväkoti on lapsen oikeus saada kasvatusta. Päiväkoti on osa sitä polkua, jota myöten kulkemalla kansalaisten yhdenvertaiset oikeudet toteutuvat. Yhdenvertaiset oikeudet hyvään kasvuun niin päiväkodissa kuin koulussakin on paitsi lapsen oikeus myös yhteiskunnan kaikinpuolinen etu. Yhdenvertaiset oikeudet kasvattavat tulevaisuuden Suomelle osaavia ja taitavia työntekijöitä sekä toimeliaita kansalaisia.

1990-luvun alun laman virheet eivät saa toistua. Tuolloin lasten ja perheiden peruspalveluita karsittiin voimakkaasti, ja tingittiin ehkäisevästä työstä. Koululaisten terveystarkastuksia vähennettiin, neuvolan perhevalmennuksia karsittiin, lapsiperheiden kotipalvelut ajettiin alas ja koulujen ja päiväkotien resursseissa ja henkilömitoituksissa säästettiin. Säästö oli näennäistä ja leikkausten aiheuttamaa laskua maksetaan edelleen. 90-luvun laman lapsista tehty tutkimuksesta kertoo, että joka neljännellä vuonna 1987 syntyneellä on tilillään rikoksia tai rikkomuksia, joka viidennellä on ollut mielenterveysongelmia ja että joka kuudes on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Tällaiseen laskuun Suomella ei ole varaa. Hallituksen aikeet leikata lasten ja perheiden palveluista ei kurita vain lapsia ja heidän vanhempiaan. Varhaiskasvatuksen leikkaukset merkitsevät tulevaisuuden verotulojen käytöstä päättämistä. Toisin sanoen siirrämme tulevan sukupolven maksettavaksi tämän päivän poliittiset virheet. Nykyiset lapset, tulevat aikuiset siis joutuvat kustantamaan tämän päivän leikkausten korjauslaskua. Eräänlaista velanmaksua sekin on.

Hallituksen aikeet päiväkotien ryhmäkokojen kasvattamisesta eivät ole väistämättömiä. Käytännössä esimerkiksi Tampereen kaupunki voi päättää säilyttävänsä nykyisen ryhmäkoon ja voisipa kaupunki ryhmäkokoa jopa pienentääkin. Pienemmät ryhmät vähentävät tapaturmariski, lisäävät lasten turvallisuutta ja antavat päiväkotien ammattilaisille mahdollisuuden tehdä työnsä hyvin. Tähän tarvitaan vain poliittista tahtoa, kyllä rahat löytyvät, jos niin tahdotaan. Niin minä kuin moni muukin on valmis maksamaan pari kymppiä kuussa enemmän kunnallisveroa, jos sillä vältetään hyvinvointileikkaukset. Tämä linja sopisi mitä parhaiten myös Tampereen kaupungin poliittisiin linjauksiin: lasten hyvä hoito ja yhdenvertaisten,  kasvuoikeuksien takaaminen jokaiselle lapselle on mitä parhainta ennaltaehkäisyä. Niin, että eiköhän lähetetä Tampereen kaupungille terveiset, rakennetaan huomista, turvataan lapsille hyvä kasvu.

Puheessa  viitatun tutkimuksen Laman lapset tuloksia on julkaistu muun muassa THL:n raportissa:  Reija Paananen, Tiina Ristikari, Marko Merikukka, Antti Rämö, Mika Gissler: Lasten ja nuorten hyvinvointi Kansallinen syntymäkohortti 1987 –tutkimusaineiston valossa. Raportti on julkaistu myös verkossa THL:n sivuilla, ks. täältä

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *