Emme anna renkkahallituksen purkaa hyvinvoinnin rakenteita

Hyvät Pirkanmaan vasemmiston jäsenet ja ystävät

Kun viime keväänä Nokialla arvioimme vaalitulosta ja aavistelimme rankkoja aikoja, niin  tuskin kukaan meistä osasi kuvitella, millaista kyytiä perusporvarihallitus lähtee hyvinvointia purkamaan. Kyse ei ole vain hyvinvointipalvelujan väliaikaisesta heikentämisestä vaan hyvinvoinnin rakenteiden purkamisesta ja kapitalismin voitontekokoneiden vahvistamisesta. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, se on tämän sss-hallituksen tahto ja linja.

Varmistaakseen yritysten voittojen kasvattamisen Sipilän hallitus on astunut työmarkkinoiden neuvottelupöytään työnantajien tueksi. Hallitus on toimillaan rikkonut vuosikymmenten neuvottelukäytännöt, joissa työntekijät ja työnantajat ovat neuvotelleet työehdoista. Nyt hallitus aikoo lakiteitse määrätä työntekijöille palkanalennukset. Pakkolait tarkoittavatkin ennen näkemätöntä puuttumista itsenäisten toimijoiden neuvotteluihin. Pakkolait ovat  suora keino laskea työn hintaa ja kasvattaa työnantajan osuutta työntekijöiden tuottamasta lisäarvosta.  

Työntekijät, kansalaiset ja ammattiliitot ovat kuitenkin olleet valppaina ja Sipilän hallituksen yritykset ovat vielä yrityksiä. Sipilän hallitus onkin varsinainen renkkahallitus, joka toistamiseen esittää heikennyksiä, leikkauksia ja kiristyksiä ja vastustuksen kohdatessaan peruu ja vetää takaisin. Julkisuudessa on esitetty, että kyseessä olisi taitamattomuus. Onnettomat tunariministerit eivät osaa valmistella esityksiä riittävästi.  Ensi päätetään ja sitten vasta selvitetään päätösten vaikutukset. Näin on väitetty julkisuudessa ja niin toki saattaa olla. Mutta asia voi olla toisinkin. Näkisin hallituksen renkkaamisen olevan enemmänkin koepalloja, joilla testataan vieläkö kansalaiset jaksavat seurata, ja nostaa mekkalan.  Heitellään palloja, josko ne kohta väsyvät, ne punavihreää opposiotiota tukevat kansalaiset, vasemmistoaktiivit, ammattiyhdistysväki ja liitot.

Toive on turha, väsymisen sijaan me olemme vain aktivoituneet ja lisänneet vauhtia. Yhteistuumin olemme marssineet niin Rautatientorille ja eduskuntalon eteen kuin kunnanvaltuustojen päätöspöytiinkin. Me olemme näyttäneet, että kun me tahdomme, niin me pystymme.

Pirkanmaalla on tehty menestyksellistä työtä tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden puolesta. Olemme tiukalla vääntämisellä saaneet torjutuksi aikeet rajoittaa lasten päivähoito-oikeutta sekä Tampereella että Valkeakoskella. Pirkkalassa, valitettavasti sosiaalidemokraatit hyppäsivät porvareiden kelkkaan. Monessa kunnassa päätökset ovat vasta edessä ja siihen me olemme valmiit. Periksi ei anneta, me emme anna purkaa hyvinvoinnin rakenteita. Tämä syksy on näyttänyt, että me pystymme. Mutta tämä on vasta alkua. Renkkahallitus ei tule pääsemään helpolla, siitä me pidämme huolen.

Hyvä toverit, tervetuloa Pirkanmaan vasemmiston syyspiirikokoukseen. Mietitään ja päätetään yhdessä, miten parhaiten viemme eteenpäin punavihreää politiikkaa. Kokous on avattu.

 

Puhe  on  pidetty Pirkanmaan Vasemmistoliiton piirikokouksessa 28.11.2015

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *