Pirkanmaan vasemmistolle kuuluu hyvää

Hyvät Pirkanmaan vasemmistoliiton jäsenet, on mukava avata tämä piirikokous, sillä Pirkanmaan vasemmistoliitolle kuuluu hyvää. Meitä on täällä monta pohtimassa ja päättämässä, miten viemme eteenpäin vasemmistoliiton tavoitteita tehdä maailmasta parempi meille kaikille. On upea tunne, että voimme yhdessä tuumia ja väitelläkin siitä, millaisin toimin viemme vasemmistoliiton tavoitteita eteenpäin täällä Pirkanmaalla ja Pirkanmaan kunnissa.

Pirkanmaan  vasemmistoliitolle kuuluu hyvää ihan konkreettisestikin. Vasemmistoliiton toiminnassa on vetovoimaa. Tänä vuonna piirijärjestöön on liittynyt 156 uutta jäsentä, jäsenmäärä on siis kasvanut 16 prosenttia.  Olemme tänä vuonna ylittäneet sadan uuden jäsenen tavoitteeen yli 50 prosentilla. Piirijärjestön jäsenmäärä on nyt 1129.  Vetovoima näkyy myös puolueosastojen toiminnassa koko maakunnassa. Useat osastot ovat saaneet lisää aktiiveja ja monen osaston johto on täydentynyt uusilla, nuorilla aktiiveilla. Onnittelut ja sitkeyden toivotukset kaikille puolueosastojen toimijoille ja erityisesti juuri tehtävissä aloittaneille.

Viime kevään kuntavaaleissa vasemmistoliiton kannatus koko maassa oli 8.8 prosenttia. Pirkanmaalla 9.8 prosenttia.  Verrattuna 2012 kuntavaaleihin vasemmistoliiton kannatus kasvoi Pirkanmaalla saman verran kuin vasemmistoliitolla koko maassa 0.8 prosenttiyksikköä.

Lisäpaikkoja tuli seitsemässä kunnassa. Suurimpaan voittoon ylsi Hämeenkyrön vasemmisto. Ääniosuus nousi peräti viisi prosenttiyksikköä ja äänimäärään tuli liki puolet lisää. Valtuutettujen määrä nousi viiteen. Kangasalan vasemmiston valtuustoryhmä kasvoi kolmeen yli kahdensadan lisä-äänen ja runsaan prosentin ääniosuuden kasvun myötä. Nokialla vasemmistoliitto sai myös lisäpaikan. Äänimäärä kasvoi yli kolmellasadalla ja ääniosuus liki kaksi prosenttiyksikköä. Parkanon vasemmisto nosti valtuustoryhmän jäsenmäärän kahteen, kahdella prosenttiyksiköllä nousi myös kannatusosuus. Valkeakosken vasemmiston saama lisäpaikka nosti valtuustoryhmän kooksi viisi, ääniosuus nousi täyden prosenttiyksikön. Virroilla kolmen prosenttiyksikön kannatuksen kasvu antoi myös yhden paikan lisäyksen. Nyt valtuutettuja on kaksi.  Ylöjärvellä vasemmistoliiton lähes kolmensadan lisäys äänimäärään toi valtuustoryhmään viidennen jäsenen.  Tampereella lisäpaikka jäi vain parin sadan äänen päähän.

Verrattuna 2015 eduskuntavaaleihin äänimäärä kasvoi kaksi prosenttiyksikköä Pirkanmaalla, koko maassa 1,7 prosenttiyksikköä. Ääniä tuli 2932 enenmmän kuin kuntavaaleissa 2012 ja 2130 enemmän kuin eduskuntavaaleissa. Tällä äänimäärällä olisimme saaneet kaksi kansanedustajan paikkaa.

Kuntavaalien perusteella Cai Melakosken laskelman mukaan olisimme saaneet kahdeksan maakuntavaltuutettua. Caille kiitos kaistan kuntavaalijuttusarjasta, josta nämä luvut ole poiminut. Ensi vuoden maakuntavaaleihin olemme asettamassa kymmenen maakuntavaltuutetun tavoitteen. Se on kova, muttei mahdoton tavoite.

Tavoitteen saavuttamiseksi on tehtävä enemmän ja suunnitelmallisemmin töitä. On myös mietittävä, miten voimavarat jakaa. Millaista tukea ja koulutusta pitää järjestää? Maakuntavaalit saattavat siirtyä, mutta me emme voi jäädä odottelemaan luottaen vaalien siirtymiseen. Ehdokashankintaa on jo käynnistelty, on aika saada siihen vauhtia. Samoin kun maakuntavaaliohjelman tekoon.

Parasta vaalityötä on kuitenkin toiminta. Toiminta ei kuitenkaan riitä, jos muut eivät tiedä, että toimimme. On syytä tehdä tekojamme näkyviksi kaikkialla julkisuudessa, sosiaalisen median punavihreäkupla ei riitä.

Olen miettinyt, miten voisimme parantaa näkyvyyttämme. Yksi keino on tiedottaa tekemisistä. Niin maakunnallisen kuin paikallisen lehden toimittaja on vain tyytyväinen, jos saa kirjallisesti tiedon siitä, mitä mieltä vasemmistoliitto tai yksittäinen valtuutettu on. Aina yhteydenotot eivät johda juttuihin, mutta toimittajien pitäminen ajantasalla vasemmistoliiton tekemisistä, pitää vasemmistoliiton myös mielessä.

Pidän tärkeänä myös Vasenta Kaistaa. Tänä vuonna kaistalla on käynyt yli 60 000 eri kävijää. Kasvun varaa toki on. Kuntavaalien aikaan tamperelaisten ehdokkaiden esittelyitä luettiin ahkerasti, yli 20 000 kertaa. Ensi vuonna kaista täyttää viisi vuotta, On aika vihdoin saada uutisointi kattamaan koko Pirkanmaan nykyistä laajemmin.

Hyvien uutisten, kannatuksen hienoisen nousun kanssa ei kuitenkaan ole varaa jäädä toljottelemaan. On myös oltava itsekriittinen ja kysyttävä, miksi kannatuksemme on noussut niin vähän, vaikka Juha Sipilän hallitus tarjoilee mitä parhaimmat eväät vasemmistolaiselle toiminnalle. Miksi vihreät ovat korjanneet paremman sadon oppositiopolitiikassa kuin me?

Yhtä ainoata vastausta ei ole. Vastauksia löytääksemme  on katsottava ja kuunneltava avoimin mielin. On kysyttävä: miltä me näytämme muiden silmissä. Onko vasemmistoliiton viesti selvä myös ulkopuolisille? Voisiko väitteissä, joiden mukaan vasurit vain vastustavat kaikkea, olla joita pohjaa. Olisiko meidän nostettava enemmän esiin hyviä aloitteitamme ja saavutettuja tavoitteita? Pidetään itsestämme ensi vuonna vähän enemmän meteliä. Kerrotaan konkreettisin esimerkein, millainen olisi Pirkanmaa jos vasemmistoliitolla olisi enemmän vaikutusvaltaa. Mitä sinä muuttaisit ensimmäisenä?

Tämä on myös viimeinen piirikokouksen avauspuheenvuoroni Pirkanmaan vasemmistoliiton puheenjohtajana. Kaksi vuotta varapuheenjohtajana ja kolme vuotta puheenjohtajana on riittävä aika. Tehtävä on ollut antoisa, kiinnostava, mutta myös aikaa vievä. Jatkossa olen mukana ilman muuta, mutta keskityn ennen muuta Vasen Kaistaan ja muuhun tiedottamiseen.

Siihen, että olen näin kauan viihtynyt tässä tehtävässä, on yksi erittäin hyvä syy. Se syy olette te Pirkanmaan vasemmistoliiton jäsenet ja aktiivit. Teidän kanssanne on ollut hyvä tehdä työtä, kiitos siitä.

Taustatuesta ja opastuksesta erityiskiitos toiminnanjohtajalle, Jukka Kinokselle. Ilman hänen tukeaan, moni asia olisi jäänyt puolitiehen. Kiitos myös Tiina Jalavalle, joka on kärsivällisesti huolehtinut piiritoimistosta ja hallinnosta. Piirihallitus on ollut mainio kumppani, ilman sen jäsenten monipuolista osaamista ja mukanaoloa, emme olisi tässä tilanteessa, että voin sanoa Pirkannmaan vasemmistolle kuuluu hyvää.

Hyvät toverit, ihanaa kun olette täällä, tehdään maailmasta yhdessä parempi. Tämä kokous on pikkiriikkinen osa sitä maailman parannusta. Kokous on avattu.

Pirkanmaan Vasemmistoliiton syyspiirikokouksen avauspuhenvuoro 25.11.2017 Tampereella.  Yläosan kuva on samasta piirikokouksesta.

Cai Melakosken toimittana kuntavaali- ja maakuntavaalijuttusarjat avaavat Pirkanmaan vaaliasetelmat ja -tulokset perin pohjin.

Vuoden 2017 kuntavaalien tulokset – artikkelisarja Vasen Kaistassa:

20: Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5)
19: Keskusta voittaa aina? (7.5.)
18: Punaisen Pirkanmaan paluu? Miten kukin kuntavaaleissa menestyi (28.4.)
17: KihniössäUrjalassa ja Vesilahdella vasemmistolla ei ehdokkaita, vaikka kannatusta on (27.4.)
16: Mänttä-Vilppulassa kolmannesta paikasta uupui 13 ääntä, Punkalaitumella vaaliliitto (26.4.)
15: Vasemmistolle lisäpaikka Parkanossa, myötätuulta IkaalisissaJuupajoella ja Pälkäneellä (26.4.)
14: Ruovesi: perussuomalaiset romahti, yhteislistojen kannatus kasvoi (24.4.)
13: Sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät Sastamalan suurimmaksi ryhmäksi (23.4.)
12: Oikeisto hävisi kuntavaalit Tampereella (21.4.)
11: Virtain vasemmiston paikkojen triplaus jäi 24 äänen päähän (20.4)
10: Lempäälän vasemmisto piti asemansa kuntavaaleissa (20.4.)
09: Vasemmiston suurin valtuustoryhmä Pirkanmaalla kasvoi, vaalivoitto Nokialla (19.4.)
08: Valkeakoski yhden paikan päähän vasemmistoenemmistöstä (19.4.)
07: Pirkkalassa vasemmiston kolmas paikka jäi kahdeksan äänen päähän (18.4.)
06: Pirkanmaan vasemmiston suurin vaalivoitto tuli Hämeenkyrössä (16.4.)
05: Akaan valtuusto pieneni, vasemmisto menetti vain yhden paikan (15.4.)
04: Ylöjärven vasemmiston valtuustoryhmä kasvoi ja nuortui (12.4.)
03: Kangasalla vasemmisto ja vihreät voittivat vaalit (11.4.)
02: Vasemmistoliitto vahvistui Orivedellä (11.4.)
01: Vasemmistolle vaalivoitto myös Pirkanmaalla (10.4.)

Maakuntavaaleista Vasen Kaistassa

Tampereen vasemmisto keskusteli maakuntavaaleista ja sotesta (2.6.2017)
Vasemmiston valtuutetut tapaavat säännöllisesti (28.5.2017)
Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5.2017)
Voiton ilolla kohti maakuntavaaleja (24.4.2017)

*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *